Satu Khilafah Syariah Didahulukan, Mardhatillah diutamakan we gain, share and spread the da`wah

PERSATUAN PELAJAR ISLAM SMK TEBOBON KOTA KINABALU

anda pengunjung ke

Web Page Counter


Followers

Friday, December 11, 2009

RENUNG2KAN BERSAMA

WAHAI SAHABATKU SEKALIAN...CORETAN INI KUNUKILKAN UNTUK MEMBERIKAN PERINGATAN KEPADA SAHABAT2 SEKALIAN DAN JUGA KEPADA DIRI INI KHASNYA SUPAYA TIDAK MENJADI ANJING2 AGAMA SEPERTI ORANG2 YANG TERDAPAT DALAM VIDEO INI


DALAM VIDEO INI KITA DAPAT MELIHAT BEBERAPA TENTERA SYITAN MELAKUKAN PELBAGAI AKSI YG KONONNYA PERBUATAN KETIKA SOLAT...TETAPI TANPA MEREKA SEDARI PERBUATAN YG MEREKA LAKUKAN LANSUNG TIDAK SAMA DENGAN PERBUATAN KETIKA SOLAT YANG SEBENAR, MALAHAN PERBUATAN YANG MEREKA LAKUKAN MENAMPAKAN SANGAT KEBODOHAN MEREKA TERHADAP AGAMA BUKAN SAHAJA TERHADAP AGAMA ISLAM, TETAPI AGAMA MEREKA SENDIRI IAITU KRISTIAN.

WALAUPUN ANA BUKAN BERAGAMA KRISTIAN, TETAPI MEMBUKA DAN MENDALAMI BIBBLE BUKAN PERKARA ASING BAGI ANA. SEJAUH YANG ANA BELAJAR TENTANG AGAMA KRISTIAN JESUS(TUHAN BG AGAMA KRISTIAN) TIDAK MENYURUH UMAT KRISTIAN MEMPERSENDAKAN AGAMA ORANG LAIN. DAN ANA YAKIN FATHER ATAU SISTER JUGA MEMBERIKAN PENGAJARAN YANG SAMA TERHADAP PENGANUT KRISTIAN, TIDAK TAHU PULA JIKALAU TERDAPAT FATHER ATAU SISTER YANG MENYURUH UMAT KRISTIAN UNTUK MEMPERSENDAKAN AGAMA YANG LAIN. JIKA ADA YANG MELAKUKAN YANG SEDEMIKIAN, KETAHUILAH, ANDA(UMAT KRISTIAN) BERADA DALAM GEREJA YANG MENYAMPAIKAN AJARAN KRISTIAN YANG SESAT!

KETAHUILAH, ANA MENULIS CORETAN INI BUKAN DALAM KEADAAN EMOSI ATAU DALAM KEADAAN MEMAKI HAMUN AGAMA YANG LAIN. TETAPI ANA MENULIS DENGAN PENUH RASA KESAL KERANA PERBUATAN YANG DILAKUKAN OLEH INDIVIDU YANG TERDAPAT DALAM VIDEO INI SEPERTI MEREKA INI TIDAK PERNAH BELAJAR AGAMA WALAUPUN DENGAN JELAS KITA DAPAT LIHAT MEREKA INI BERADA DALAM GEREJA, TEMPAT DIMANA PEMBELAJARAN AGAMA DIADAKAN.
ADAKAH PEMBELAJARAN YANG MEREKA DAPAT DARIPADA GEREJA ADALAH UNTUK MEMPERSENDAKAN AGAMA UMAT LAIN??, ADAKAH PERBUATAN MEREKA INI DITUNTUT DALAM AGAMA KRISTIAN??, ADAKAH KRISTIAN MENGAJAR PENGANUTNYA BERSIKAP KURANG AJAR DAN TIDAK MENGHORMATI AGAMA UMAT LAIN??

DALAM ISLAM, KITA TIDAK DIPERINTAHKAN ALLAH S.W.T. UNTUK MEMPERLEKEHKAN DAN MEMPERSENDAKAN AGAMA LAIN. MALAHAN MEMPERSENDAKAN AGAMA ADALAH AMAT DILARANG DENGAN KERASNYA OLEH ALLAH. SEPERTI DALAM AYATNYA YANG BERMAKSUD:
DAN TINGGALKANLAH ORANG2 YANG MENJADIKAN AGAMANYA MENJADI PERMAINAN DAN SENDA GURAU, DAN MEREKA TERTIPU OLEH KEHIDUPAN DUNIA DAN PERINGATKANLAH BAHAWA JIWA MENJADI ROSAK DISEBABKAN APA YANG DIPERBUATKAN OLEH MEREKA.(AL-QURAN, SURAH AL-AN'AM: 70)

MENERUSI AYAT INI, DAPAT KITA LIHAT TEGAHAN ALLAH KEPADA KITA UNTUK MEMPERMAINKAN AGAMA.
DAN JIKA DIBACA AYAT INI SECARA KESELURAHANNYA, KITA DAPAT MELIHAT AMARAN ALLAH KEPADA SESIAPA YANG BERANI MEMPERMAINKAN AGAMA DENGAN PERINGATAN AZABNYA DIAKHIRAT KELAK YANG BERMAKSUD:
DAN JIKA IA MINTA UNTUK DITEBUSI DENGAN TEBUSAN YANG SECUKUPNYA, NESCAYA TIDAK AKAN DITERIMA. ITULAH ORANG2 YANG ROSAK DISEBABKAN USAHA MEREKA. BAGI MEREKA ADA MINUMAN DARIPADA AIR YANG SANGAT PANAS DAN SIKSA YANG PEDIH KERANA MEREKA TIDAK BERIMAN(AL-QURAN, SURAH AL-AN'AM:70).

INGAT SAHABAT DAN SAUDARAKU SEISLAM, AGAMA YANG KITA ANUTI INI IAITU AGAMA YANG SATU2NYA AGAMA YANG ALLAH REDHAI, ISLAM, TIDAK PERNAH MENGAJARKAN KITA SEBAGAI PENGANUTNYA UNTUK MENGHINA AGAMA LAIN. MALAHAN KITA DIANJURKAN UNTUK MENGHORMATI AGAMA2 LAIN. KERANA DENGAN KITA MENGHORMATI AGAMA ORANG LAIN BARULAH KITA AKAN MENGHORMATI AGAMA KITA SENDIRI.
TETAPI APA YANG DITUNJUKKAN OLEH PENGANUT2 KRISTIAN YANG TERDAPAT DALAM VIDEO INI JELAS MENUNJUKKAN BAHAWA MEREKA INI BUKAN SAHAJA TIDAK MENGHORMATI AGAMA UMAT LAIN TETAPI JUGA TIDAK MENGHORMATI AGAMA MEREKA KERANA JELAS SEKALI APA YANG MEREKA LAKUKAN INI ADALAH DILAKUKAN DIHADAPAN PATUNG JESUS, BERSIKAP KURANG AJAR TERHADAP AGAMA MEREKA KERANA PENGHINAAN INI DILAKUKAN DIDALAM GEREJA DAN JUGA TELAH MEMALUKAN INSTITUSI AGAMA MEREKA IAITU KRISTIAN.

ISLAM TIDAK AJAR KITA UNTUK BERSIKAP TIDAK MENGHORMATI AGAMA LAIN, TETAPI ISLAM MENGAJAR KITA UNTUK MENYAMPAIKAN KEBENARAN DAN MENUTUP KEPALSUAN. MENYAMPAIKAN YANG HAK DAN MEMBIDAS YANG BATIL, AMAR MAKRUF NAHI MUNKAR.

TIDAK MENGAPA SAHABATKU, KITA SABAR DENGAN PERBUATAN MEREKA DAN JUGA INDIVIDU2 YANG SEKEPALA DENGAN MEREKA INI. TERUSKAN DENGAN MISI KITA YANG ALLAH TELAH DIAMANAHKAN KEPADA KITA IAITU '
MENYAMPAIKAN YANG HAK DAN MEMBIDAS YANG BATIL, AMAR MAKRUF NAHI MUNKAR' DENGAN BIJAKSANA DAN PENUH DENGAN SOPAN SANTUN. KITA TIDAK PERLU MENGHINA AGAMA UMAT LAIN UNTUK SAMPAIKAN ISLAM, CUKUPLAH SEKADAR KITA MENYAMPAIKAN DAN SERAHKAN SELEBIHNYA KEPADA ALLAH. KERANA HIDAYAH ITU HANYA MILIK ALLAH DAN TIDAK ADA PADA KITA MANUSIA YANG LEMAH INI. BIARKANLAH PERBUATAN ORANG2 YANG TERDAPAT DALAM VIDEO INI MAHUPUN INDIVIDU2 YANG SEKEPALA DENGAN MEREKA DIBALAS DI HARI PEMBALASAN KELAK. SESUNGGUHNYA SIKSAAN ALLAH BUAT INDIVIDU SEPERTI MEREKA INI AMAT BERAT DAN PEDIH. DAN ALLAH MERUPAKAN SEBAIK2 PEMBALAS SETIAP APA YANG KITA KERJAKAN DIDUNIA INI...

AKHIR KALAM, ANA INGIN MEMOHON MAAF JIKA ADA TERSILAP DAN SALAH, TUJUAN ANA UNTUK MEMBUKA MATA ANTUM KESAN KALAU KITA CUBA ATAU BERNIAT UNTUK MEMPERSENDAKAN AGAMA. MOHON MAAF JUGA DIATAS KESALAHAN2 TATABAHASA YANG TERDAPAT DALAM PENULISAN ANA, SEKIAN.....

RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL,
WASSALAM..:)
HAMBA YANG HINA@amir_perpis09.


No comments:

Post a Comment

 
 • Menghimpun hati-hati para da’ie dalam cinta-Nya
  berjumpa karena taat kepada-Nya
  Melebur satu dalam dakwah ke jalan Allah
  saling berjanji untuk menolong syariat-Nya

  Santapan Rohani Jiwa Hamba

  الحر من راع وداد لحظة وانتمى لمن افاده لفظة  Orang yang merdeka ialah sesiapa yang memelihara kasih sayang walaupun kasih sayang itu hanya sedetik dan dia menghormati orang yang memberi nasihat yang berguna kepadanya walaupun hanya satu patah perkataan”  _Imam syafie_  Ketahuilah...

  Perjuangan menuntut pengorbanan..
  pemimpin bukan tercipta tapi DICIPTA

  Pengorbanan memerlukan ketabahan,
  Ketabahan memerlukan keyakinan,
  & keyakinan itulah yang membuahkan KEJAYAAN...

  "Kamu harus banyak bersujud. Tidaklah kamu bersujud kepada Allah s.w.t. sekali, kecuali dengannya Allah akan meninggikan darjatmu dan menghapuskan satu kesalahanmu" (Hadis Riwayat Muslim)

 • Basyirah03 dan ISGROD01

  Basyirah03 dan ISGROD01

  Mujahid PERPIS

  Mujahid PERPIS

  Basyirah 02_PERPIS Dan Pengasas PERPIS

  Basyirah 02_PERPIS Dan Pengasas PERPIS

  Mujahid Dan Mujahidah PERPIS 2008

  Mujahid Dan Mujahidah PERPIS 2008

  saat terakhir bersamanya

  saat terakhir bersamanya
 • Open Your Eyes..

 • FOTO ALBUM